Tip 10: Verdeel grote taken in betekenisvolle deeltaken

tip10Help, ik start maar niet, met die grote klus.

Bij een grote taak werkt het vaak zo dat deze door de omvang onuitvoerbaar lijkt.

Voor veel mensen betekent dit dat ze zelfs er niet aan willen beginnen en vertonen daarbij uitstelgedrag. Maar er is een tegengif tegen dit probleem: verdeel de grote taak in kleinere betekenisvolle deeltaken en behandel deze als aparte taken op je to-do lijst. Dit wordt ook wel eens de gekscherend de “salami-techniek” genoemd.

Als je bijvoorbeeld een grote klus hebt om een jaarbudget voor volgend jaar op te stellen, ga je als volgt te werk:

  1. Schrijf de naam van de grote klus op. Bijvoorbeeld: “Nieuw jaarbudget maken”.
  2. Vraag jezelf af wat het eindresultaat van de grote klus moet zijn, maar beschrijf dit in voltooid verleden tijd: “Het jaarbudget is beschreven en opgeleverd”.
  3. Houd dit eindresultaat in gedachten en bedenk dan wat de eerste stap is om dit te bereiken en schrijf dit op je to-do lijstje. Bijvoorbeeld: “Opvragen cijfers van vorig jaar bij de afdeling Controlling”.
  4. Voer dit punt uit zodra dit mogelijk is en bedenk dan de volgende stap, schrijf deze wederom op je to-do lijst en voer deze uit zodra dit mogelijk is.

Herhaal bovenstaande stap totdat je het eindresultaat hebt bereikt.

Nu denk je waarschijnlijk, dat dit geen verschil maakt. De grote taak zal uiteindelijk toch een keer gedaan moeten worden, of alles in één keer of in kleine stukjes. Maar ik kan je verzekeren dat je bij grote klussen het uitstelgedrag kan doorbreken door deze methode toe te passen.
Sterker nog, het is een lekker gevoel dat je ervaart bij iedere deeltaak die je van jouw to-do lijst kan afstrepen. Daarnaast voelt het goed dat de grote klus onderweg is naar het eindresultaat.

Er is een oude Chinees gezegde die deze techniek beschrijft:
“Zelfs de langste reis begint met de eerste stap.”

Succes met je grote taken.

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:
  1. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en time-management uitdagingen? Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.
  2. Wil je zelf een training timemanagement volgen? Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas”
  3. Wil je met je team of afdeling productiever worden? Dan is onze in-company training timemanagement geschikt.
  4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover? Vraag dan hier een offerte aan.
  5. Ga je graag zelf aan de slag? Dan is mijn GRATIS timemanagement eBook zeker interessant voor jou.
Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

 

Wil je dit artikel gebruiken?

Wil je dit artikel gebruiken op je eigen website, tijdschrift, nieuwsbrief of ander medium? Dat mag van mij na schriftelijke toestemming en als dit inclusief een bronvermelding is met een werkende link naar onze website www.eenhelderhoofd.nl met de tekst:
Geschreven door Eric van den Heuvel van Advies en begeleiding "Een HelderHoofd"
"Wij leveren nachtrust".
Ga naar www.EenHelderHoofd.nl voor nog meer slimmer werken tips.
 
Mocht je hier gebruik van willen maken dan ontvangen wij graag van jou de link naar de locatie waar je ons artikel hebt geplaatst. Indien de site of het medium waarop onze tekst geplaatst wordt niet strookt met onze normen en waarden, dan behouden wij het recht om de plaatsing te verbieden.