Interview van Ramo de Boer van MindConsult

Interview van Ramo de Boer van MindConsult

Van intentie naar gedrag

In mijn training over time- en zelfmanagement geef ik heel veel praktische hulpmiddelen om uit de waan van de dag te blijven.

Ik leer deelnemers nuttige vaardigheden om weer boven op hun werk te blijven in plaats van er onder bedolven te worden.

Dit zijn vaardigheden waar je de rest van je leven plezier van hebt.

Maar soms lees ik uit de lovende evaluaties van deze training dat de stap om deze vaardigheden ook in de praktijk te brengen een uitdaging is.

Hoe komt het dat bij enkele deelnemers de stap van intentie naar gedrag zo moeilijk is en hoe kun je mensen helpen om die stap wél te maken?

Ramo: De stap van intentie naar gedrag wordt sterk beïnvloedt door ons zelfbeeld.

Dit beeld ontstaat in onze vroege jeugd en is onze emotionele conclusie over onszelf in relatie met de wereld.

Dit geloof over onszelf (het is gen feit!) kent helaas ook een negatieve zijde, die haast ongemerkt ons gedrag beïnvloedt.

Dit emotionele negatieve zelfbeeld – bijv. Ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, niemand waardeert mij – maakt ons als volwassenen gevoelig en soms ook bang voor kritiek of afwijzing omdat het zelfbeeld daarmee bevestigd lijkt.

Het is naast praktische vaardigheden voor timemanagement voor de meeste mensen erg behulpzaam om met MindManagement meer zicht en grip te krijgen op die emotionele onderstroom en haar invloed op ons denken en doen.

Dat zal niet alleen hun effectiviteit vergroten maar ook hun innerlijke rust en helderheid.

Waarom is trainen van aandacht belangrijk

De maatschappij vraagt steeds meer van de professional, door de kortere en snellere communicatielijnen, direct antwoord en reactie.

We moeten steeds sneller schakelen van het één naar het ander. Waarom is het trainen van het vasthouden van de aandacht belangrijk in de werksituatie?

Concentratie is belangrijk juist omdat we niet kunnen multitasken.

We kunnen, blijkt uit onderzoek, wel snel heen en weer schakelen tussen verschillende taken (kwantiteit) , maar als we dat te snel en te vaak doen (dus zonder gerichte aandacht) dan zakt de kwaliteit van iedere taak of handeling.

Ramo: Gerichte aandacht brengt enerzijds focus op onze actuele taak of handeling en tegelijkertijd de ruimte en rust die we nodig hebben om de kwaliteit ervan te waarborgen.

Een term die ik graag gebruik is Kwaliteit van Aandacht. Aandacht is er altijd – hoe summier en afgeleid ook – maar we moeten onze aandacht trainen om de Kwaliteit van onze Aandacht te verhogen en ze te kunnen richten op waar we willen dat ze is.

Bij aandacht is het beter te spreken van het onderhouden van aandacht dan het vasthouden van, dit laatste heeft de neiging de ruimte en rust juist te beperken door overconcentratie.

Het gaat, net als bij een muziekinstrument met snaren, om de juiste spanning om de juiste toon te kunnen produceren.

Wil jij naast slimmer werken ook je aandacht trainen? Volg dan onze gezamenlijke training Time- en Mindmanagement.