Een Helder Hoofd, zo krijg je dat

Een Helder Hoofd, zo krijg je dat

Een Helder Hoofd krijgen is niet moeilijk

Hoe krijg je een een helder hoofd? Zo krijg je meer voor elkaar, kun je veel beter nadenken.Herken je bij jezelf dat je regelmatig aan zaken denkt die op dat moment niet uitvoerbaar zijn? Dan heb je waarschijnlijk geen helder hoofd.

Bijvoorbeeld dat je thuis op de bank denkt aan die ene collega die je nog iets moet vragen.

Of als je aan het koken bent denkt aan dat rapport dat nog doorgenomen moet worden.

Of je zit aan je bureau en je herinnert je dat je nog kattenvoer moet kopen op de terugweg.

Maar als je de sleutel van je voordeur omdraait, je Felix achter de deur hoort miauwen, ineens dat o ja moment krijgt dat je nog langs de supermarkt had moeten rijden.

Waar komt dat dan vandaan, het op ongelegen momenten aan iets denken? Zo krijg je natuurlijk nooit een helder hoofd.

Beter leren plannen en organiseren?
Volg onze Training Professioneel Timemanagement

Jouw brein is hier de oorzaak van

niet helder in hoofd wazig hoofd vol wattenDe oorzaak hiervan is dat je brein een goede dienaar is in het herinneren van al die klusjes die nog niet af zijn.

Maar helaas is je brein maar een slechte meester in het herinneren van al die klusjes op het juiste moment.

Gebeurt het jou ook wel eens dat je net je collega op de gang hebt gesproken en op de terugweg naar je eigen werkplek een o-ja moment ervaart. Je had nog iets moeten vragen over dat oude project waar je collega aan gewerkt had.

Dit is geen teken van een helder hoofd. Maar dit is wel een heel natuurlijk mechanisme van jouw brein. Dus je er maar bij neerleggen? Dat hoeft niet.

Als jij ruimte in je hoofd wil ervaren is er een simpele manier om dat te doen. Je moet dan je brein niet meer gebruiken om alles wat er op je bordje ligt te laten managen.

Ook een helder hoofd houdt gemiddeld maar 7 dingen paraat in je werkgeheugenJe brein kan namelijk ongeveer 7 dingen paraat houden. Afhankelijk van hoe je brein getraind is kan dit 2 meer of minder zijn. Dus in het optimale geval houd jij 9 taken paraat.

Maar dan komt er een extra taak bij. Dan lijkt het wel je brein er willekeurig een andere taak laat vergeten om ruimte te maken voor die extra klus.

Totdat iemand jou er aan herinnerd dat je nog die klus voor hem moet realiseren. O, ja, sorry, ga ik direct doen.

Met een helder hoofd houd je de relatie met je collega's en klanten goedWant je wilt de relatie goed houden.

Werken gaat namelijk alleen maar over mensen en relaties tussen die mensen. Je beloftes niet na komen geeft afbreuk hieraan. En dat geeft weer stress.

Al jouw gedoe kost mentale ruimte

Tip:Slechte concentratie, druk in je hoofd? Dan is AD(H)D coaching iets voor jou: Meer weten?

Al die taken die je wilt managen met je brein kost een deel van je beschikbare mentale capaciteit van je brein.

Openstaande klussen zijn situaties die niet zijn zoals jij wilt dat ze zijn. En jij moet daar iets aan doen. Het verschil tussen de huidige situatie ( ist ) en de gewenste situatie ( soll ) geeft een klein beetje mentale spanning, ofwel stress.

Dus veel van deze openstaande klussen geven opgeteld veel mentale spanning, ofwel veel stress. Dit is zeker niet wat ik versta onder een helder hoofd.

Hoe krijg je wel een helder hoofd?

Zolang jij geen betrouwbaar systeem hebt om al jouw openstaande zaken te managen, zal je brein zijn uiterste best doen om dit te managen. Maar hoe meer taken je hebt, hoe vaker dit mis gaat.

Mind like water David Allen Een Helder Hoofd Mentale ruimte helder denkenJe moet daarom een alternatief systeem hebben, dat betrouwbaarder is dan je brein. Pas als je een extern betrouwbaar systeem hebt, zal je brein je taken loslaten en je niet meer op verkeerde momenten je hieraan herinneren. Je ervaart dan een helder hoofd.

Hoe krijg je een betrouwbaar extern systeem?

Heel eenvoudig. Zorg dat je al je openstaande zaken ergens hebt opgeschreven waar je deze regelmatig kan raadplegen.

Dus niet een lijstje maken en onder in je la van je bureau leggen. Nee, een lijstje maken dat je onder handbereik hebt, dat je elke moment van de dag kan raadplegen.

Opschrijven helpt om een helder hoofd te krijgenGebruik hiervoor een methode die jou het beste past. Als je graag schrijft met pen en papier, gebruik dan je lievelingspen en een aantekenboekje. Gebruik je liever iets digitaal, zoek dan een app voor je mobiel of tablet waarin je simpel en snel een lijstje kan aanmaken.

Stress, tijdsdruk en geen overzicht over je werk. Kies voor
persoonlijke 1 op 1 begeleiding.

Wat levert het jou op?

Video: John Cleese Over Creativiteit NPO College Tour 2014 (1 min. 53)

Een helder hoofd helpt jou om weer creatief te zijn.

Brainstormen gaat makkelijker om dat je die mentale ruimte ervaart.

Tevens levert het minder werkstress op.

Wil je leren hoe dit gestructureerd kunt doen en tot een dagelijks routine kunt maken?

Volg dan de training timemanagement “Je voornemens de Baas” van Een Helder Hoofd. Deze geven wij in heel het land op verschillende data. Al meer dan 5000 deelnemers gingen jou voor.


Over de schrijver van dit artikel

Eric van den HeuvelMijn naam is Eric van den Heuvel van EenHelderHoofd en heb mezelf de nobele taak gesteld om professionals weer te laten glimlachen op het werk door ervoor te zorgen dat ze bovenop hun taken blijven, in plaats van begraven te worden onder een berg werk. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil eindigen als een ondergrondse kantoormummie, werkwezel, mailmonster, spreadsheet-slaaf of deadline-duiker, toch?

Laat chaos achter je: De Timemanagement training die werkt!

Volg net als duizenden voorgangers onze Training Professioneel Timemanagement. Zodat jij ook weer tijd krijgt voor je hobby's, je gezin, vrienden en favoriete sport.
Professioneel Timemanagement maar dan slimmer.
Zie ik je op 10 juni ? Claim dan nu je plek. Want er zijn nog maar 2 plekken beschikbaar. Schrijf je alleen in als je dit ook echt wilt.


Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:

 1. Wil je zelf een Training Professioneel Timemanagement volgen?

  Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas” op 3 juni Eindhoven (bijna vol), 10 juni Amsterdam (bijna vol), 23 sep Rotterdam, etc. Er zijn nog meer data. Krijg ALLE data en locaties in je mailbox

 2. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en timemanagement uitdagingen?

  Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.

 3. Wil je met je team of afdeling productiever worden?

  Dan is onze in-company Training Professioneel Timemanagement geschikt.

 4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover?

  Vraag dan hier een offerte aan.

 5. Ga je graag zelf aan de slag?

  Dan is mijn Timemanagement eBook (tijdelijk gratis) zeker interessant voor jou.

Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

Wil je dit artikel gebruiken?

Lees eerst onze voorwaarden hiervoor.