Tip 32 Waarom jouw einde van het jaar zo hectisch is

Tip 32 Waarom jouw einde van het jaar zo hectisch is

einde van het jaar hectischHerken je het gevoel dat je richting het einde van het jaar een aantal zaken afgewerkt wil hebben?

En lijkt het niet dat ieder jaar dat gevoel steeds eerder ontstaat.

Waar ligt dit aan en wat kun je er aan doen?

Jij bepaalt zelf de psychologische grens

De wereld stopt niet na 31 december, sterker nog, hierna start een nieuw begin. Daarom wil je oude zaken in het oude jaar afgehandeld zien om zo fris en opgeruimd het nieuwe jaar binnen te gaan.

Eigenlijk bevestig je in veel gevallen zelf deze grensovergang van het oude jaar naar het nieuwe jaar als deadline voor veel zaken.

Als je kritisch naar sommige af te ronden taken kijkt, vind je er best een aantal die je zonder problemen in het nieuwe jaar kunt afronden.

Hoe beperk je druk van buiten

Zeker in december worden we dagelijks er aan herinnerd dat we een aantal zaken nog voor het einde van het jaar moeten afhandelen. Zijn het niet de irritante reclame uitingen van ziektekostenverzekeraars die je tot overstappen willen verleiden, of komt je accountant met zijn jaarlijkse eindejaartips waarmee je nog voor het einde van het jaar fiscale voordelen kan realiseren.

Herkenbaar zijn de jaarlijkse verzoeken van het secretariaat om de gegevens van jouw zakelijke relaties die dit jaar een kerstkaart moeten ontvangen. Of de druk om nog niet volledig benutte budgetten dit jaar nog uit te geven.

Vakantiedagen tellen en kijken of er niet teveel over zijn die zouden kunnen vervallen. Contracten die per kalenderjaar lopen en herzien of opgezegd moeten worden.

Het gemeenschappelijke kenmerk van deze taken is dat zij ieder jaar voorbij komen. Je zou nu al in je agenda bij oktober of november van komend jaar kunnen opschrijven dat je deze taken oppakt of delegeert. Dat scheelt een hoop stress komend jaar.

Laat het einde van het jaar je helpen

Deze periode, zo tegen het einde van het jaar, heeft ook voordelen. Heb je taken waar je al een tijdje tegen aan staat te hikken en die voortdurend onderwerp zijn van jouw uitstelgedrag.

Door tegen je familie, vrienden, kennissen of collega´s te vertellen dat je nu echt voor het einde van dit jaar de betreffende taak gerealiseerd zal hebben, zorg je voor sociale druk.

Alleen het idee al, dat je in het begin van het nieuwe jaar tegen een heleboel mensen moet vertellen dat het niet gelukt is, geeft je al buikpijn. Je gaat daarom veel doelgerichter te werk om de taak met het einde van het jaar in zicht, zo snel mogelijk af te ronden. Zo worden jou deze pijnlijke gesprekken bespaard.

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:

 1. Wil je zelf een Training Professioneel Timemanagement volgen?

  Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas” op 15 apr Zwolle (nog 1 plek), 22 apr Eindhoven (bijna vol), 13 mei Rotterdam (bijna vol), etc. Er zijn nog meer data. Krijg ALLE data en locaties in je mailbox

 2. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en timemanagement uitdagingen?

  Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.

 3. Wil je met je team of afdeling productiever worden?

  Dan is onze in-company Training Professioneel Timemanagement geschikt.

 4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover?

  Vraag dan hier een offerte aan.

 5. Ga je graag zelf aan de slag?

  Dan is mijn Timemanagement eBook (tijdelijk gratis) zeker interessant voor jou.

Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

Wil je dit artikel gebruiken?

Lees eerst onze voorwaarden hiervoor.