Site pictogram EenHelderHoofd.nl

Stop verlies van tijd voor belangrijke zaken

De oneindige vraag naar jouw tijd en aandacht.

We leven in een tijd waarbij er steeds meer tijd en aandacht van jou gevraagd wordt.

Herken je soms het gevoel dat er daardoor minder tijd overblijft voor de echt belangrijke zaken? Toch wil je jouw eigen belangrijke doelen bereiken.

Kan dit alleen door te kiezen voor de belangrijke taken die op je bordje liggen? Naast de twee keuzes om een taak wel of een taak niet te doen, is er nog een derde keuze.

Je kunt de taak uitbesteden. De partij aan wie je taken gaat uitbesteden kan een externe partij of een interne partij zijn. Of je dit nu intern of extern delegeert, je zal daardoor meer ruimte in je drukke werkschema krijgen.

Voordat je dit artikel verder leest raad ik je trouwens aan om het eBook "Prioriteiten stellen doe je zo !" (tijdelijk gratis) te bekijken. Daarin leer je hoe jij zelf prioriteiten stelt en ontdek je alle technieken om dit op een snelle manier te doen. Je collega’s zullen versteld van je staan.

Waarom is delegeren belangrijk voor jezelf en voor jouw bedrijf?

Niet alleen de factor tijd is een belangrijke reden om taken te delegeren.

Je beperkt hierdoor ook de afhankelijk van jou. Deze afhankelijkheid kan een gevaar zijn voor de continuïteit van het bedrijf.

Als je leiding geeft aan medewerkers, dan kun je hun behoefte om zichzelf te ontwikkelen invullen door uitdagende taken aan hen te delegeren. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Jij krijgt meer tijd voor andere belangrijke taken en de medewerker kan zich zo verder ontwikkelen binnen de organisatie. Waardoor jouw bedrijf per saldo er ook nog beter van wordt.

Hoe voorkom je teveel tijdverlies bij het delegeren?

Het is erg vervelend als er steeds iemand aan jou komt vragen wat nou de bedoeling is van een bepaalde taak. Bij delegeren is het juist de bedoeling dat je per saldo tijd overhoud om aan andere zaken te besteden.
Om dit grotendeels te voorkomen zal men bij het delegeren tijd moeten inruimen voor een duidelijke uitleg wat de specifieke taak inhoud.

Als men niet duidelijk verteld wat het uiteindelijke gewenste resultaat is en hoe de kwaliteit van het resultaat wordt bepaald, kan dit onzekerheid veroorzaken bij de betreffende persoon. Deze onzekerheid kan resulteren in besluitenloosheid en in het veelvuldig met jou willen terugkoppelen.

Bepaal daarom ook samen tussentijdse evaluatiemomenten, om dit te voorkomen.

Nadat je ook duidelijk de kaders en de deadline hebt medegedeeld, vraag dan aan de persoon hoe men denkt de taak te gaan uitvoeren en of deze past in de huidige werkzaamheden. Geef de persoon duidelijk jouw vertrouwen, maar geef ook aan dat jij eindverantwoordelijk blijft voor de taak.

Meer tijd en zaken gedaan krijgen door taken te delegeren.

Routinematige klussen die veel tijd van je vergen, zijn mogelijke zaken die je door het herhalende karakter goed kunt delegeren.

Maak gebruik van de vaardigheden van jouw medewerkers waar zij goed in zijn. Zij zullen je dankbaar zijn als je hen taken geeft waarbij deze vaardigheden nodig zijn.

Ook het onderhouden van contacten met klanten en specifieke organisaties zijn werkzaamheden die je goed kunt delegeren.

Wat levert het op?

Vooral bij routinematige taken kun je het gevoel hebben dat je deze zelf sneller hebt gedaan, dan iemand dit uit te leggen en te begeleiden.

Dit is zeker waar, maar de extra investering die je nu hierin doet, verdien je op termijn dubbel en dwars terug.

Verder levert het meer gemotiveerde medewerkers op die door het uitvoeren van jouw taken zich verantwoordelijker en waardevoller voelen voor het bedrijf.

Ondertussen kun jij je met taken bezighouden waar je goed in bent of met taken die boven aan jouw prioriteitenlijst staan. Dit is een win-win-win situatie voor jou, je medewerkers en het bedrijf.

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:

 1. Wil je zelf een Training Professioneel Timemanagement volgen?

  Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas” op 10 jan Amsterdam, 17 jan Eindhoven, 21 jan Utrecht, etc. Er zijn nog meer data. Krijg ALLE data en locaties in je mailbox

 2. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en timemanagement uitdagingen?

  Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.

 3. Wil je met je team of afdeling productiever worden?

  Dan is onze in-company Training Professioneel Timemanagement geschikt.

 4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover?

  Vraag dan hier een offerte aan.

 5. Ga je graag zelf aan de slag?

  Dan is mijn Timemanagement eBook (tijdelijk gratis) zeker interessant voor jou.

Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

Eerstvolgende Cursus Professioneel Timemanagement op

10 jan Amsterdam, 17 jan Eindhoven, 21 jan Utrecht, 25 jan ONLINE LIVE, 4 feb Utrecht, 7 feb Amsterdam, 8 feb Zwolle, etc.

Meer info Meer data, locaties en prijs Klantervaringen

"Onze trainingen zijn populair. Wil je mee doen met onze training, wacht dan niet te lang met inschrijven."

We hebben niet alle data gepubliceerd. Wil je ze allemaal, vraag ze dan aan met onderstaande knop.

Ik wil nu alle trainingsdata en locaties in mijn mailbox
column1 >
 

Wil je dit artikel gebruiken?

Lees eerst onze voorwaarden hiervoor.

Tip 29
Mobiele versie afsluiten