Delegeren van werk. Vijf valkuilen die je kunt voorkomen.

Delegeren van werk. Vijf valkuilen die je kunt voorkomen.

Delegeren van taken kun je leren

Wat is delegeren? Hoe moet je taken delegeren en wat zijn de valkuilen bij delegeren van werk. Deze tips over het delegeren komen uit de training timemanagement van Een Helder Hoofd. Competentie delegeren. Niet kunnen delegeren.Herken je wel eens dat je jouw klus door iemand anders wilt laten doen i.v.m. een plotseling ontstane andere belangrijk en urgente taak?

En lukt dat dan?

Of probeer je alsnog jouw klus na de belangrijke en urgente taak af te wikkelen?

Hieronder vind je wat de veroorzakende valkuilen zijn. Deze tips komen uit onze cursus timemanagement. Je krijgt ook antwoord hoe je die sneller kunt vermijden waardoor jij ook beter wordt in het delegeren van taken, voordat je echt ziek bent van alle stress.

1 Iemand anders zal dit niet kunnen?

Veel mensen hebben het gevoel onvervangbaar te zijn. Je vindt dat niemand anders zo goed zou kunnen zijn in het zo snel of zo correct kunnen uitvoeren van eenvoudige taken. Met deze instelling maak je het vooral jezelf onnodig moeilijk. Want, wat gebeurt er eigenlijk als je ziek bent? Valt dan alles uit elkaar?

2 In de tijd dat ik het moet uitleggen heb ik het zelf al gedaan?

Dat is misschien wel waar. Maar de volgende keren dat eenzelfde soort taak op je pad komt verdien je deze tijd weer terug, omdat de uitleg veel korter kan zijn of zelfs achterwegen gelaten kan worden.

3 Als ik niet oppas gaat het zeker fout?

Zeker in het begin dat iemand de taak van je overneemt zullen er fouten worden gemaakt. Een goed idee is om zelf te vertellen welke fouten jij in het verleden hebt gemaakt. Net als jij heeft iemand anders ook het recht om fouten te maken, maar ook de plicht om van die fout te leren.

4 Wie kan ik nu vertrouwen?

Vertrouwen moet groeien. Dit kun je realiseren door nu al te beginnen om wat eenvoudigere taken te delegeren. Door dit groeiende vertrouwen kun je steeds moeilijkere taken uitbesteden. Als je straks echt in tijdnood zit, hoef je jezelf over dit vertrouwen niet meer druk te maken.

5 Dit kan alleen een specialist?

Als het echt een specialistische taak is waar je zelf geen tijd voor hebt, kun je deze ook beter uitbesteden aan een andere specialist. Is die niet in je directe omgeving voorhanden dan kan een externe (zelfstandige) professional je misschien hierbij helpen. Altijd handig om een lijstje te hebben met namen en telefoonnummers van externe specialisten. De kans is groot dat er dan iemand bij zit die op korte termijn jou kan helpen.

De voordelen van delegeren

Als leidinggevende heb je voordelen van het delegeren. Ik som hieronder er een paar op:

 • meer afwisseling bieden voor je medewerkers
 • voor jou is er meer tijd voor de echte taken van een manager
 • jouw productiviteit gaat omhoog
 • tijdwinst
 • je ontwikkelt de vaardigheden van je medewerkers

Natuurlijk zijn niet alle taken geschikt om te delegeren. Vertrouwelijke taken zoals een functioneringsgesprek, ontslagaankondiging of slecht nieuws moet je natuurlijk zelf doen. Net zoals je kerntaken als manager of leidinggevende. Zeer urgente en belangrijke zaken moet je natuurlijk zelf doen. Daar maak je tijd voor door de andere taken te delegeren.

Vind je dit artikel interessant?

Anderen die dat ook vinden bekeken ook de volgende artikelen:

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:

 1. Wil je zelf een Training Professioneel Timemanagement volgen?

  Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas” op 3 nov ONLINE LIVE, 10 nov Utrecht, 17 nov Rotterdam, etc. Er zijn nog meer data. Krijg ALLE data en locaties in je mailbox

 2. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en timemanagement uitdagingen?

  Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.

 3. Wil je met je team of afdeling productiever worden?

  Dan is onze in-company Training Professioneel Timemanagement geschikt.

 4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover?

  Vraag dan hier een offerte aan.

 5. Ga je graag zelf aan de slag?

  Dan is mijn Timemanagement eBook (tijdelijk gratis) zeker interessant voor jou.

Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

Eerstvolgende Cursus Professioneel Timemanagement op

3 nov ONLINE LIVE, 10 nov Utrecht, 17 nov Rotterdam, 23 nov ONLINE LIVE, 7 dec Zwolle, 6 dec Eindhoven, 13 dec Amsterdam, etc.

Meer info Meer data, locaties en prijs Klantervaringen

"Onze trainingen zijn populair. Wil je mee doen met onze training, wacht dan niet te lang met inschrijven."

We hebben niet alle data gepubliceerd. Wil je ze allemaal, vraag ze dan aan met onderstaande knop.

Ik wil nu alle trainingsdata en locaties in mijn mailbox
 

Wil je dit artikel gebruiken?

Lees eerst onze voorwaarden hiervoor.

Tip 49