De overeenkomst tussen een stratenmaker en een kenniswerker

De overeenkomst tussen een stratenmaker en een kenniswerker

Strak georganiseerd straatwerkkenniswerker

Laatst zag ik een stratenmaker aan het werk. Wat mij opviel was dat hij alles goed geregeld had.

Zijn gereedschap lag onder handbereik. Hij had langs zijn werkgebied keurig stapels betonklinkers laten neerzetten.

De voorbereide ondergrond zag er goed uit, doordat deze vakkundig was vlak gemaakt. Hij kon nu in vloeiende bewegingen de stenen op zijn plaats leggen. Een gevolg van een goede voorbereiding.

Ook werd hij niet gestoord door medewerkers van het aangrenzende kantoor. Zij waren namelijk op de hoogte gebracht dat er tijdelijk geen gebruik gemaakt kon worden van de personeelsuitgang, door deze geplande werkzaamheden.

Verder had hij zijn werkgebied afgezet met een rood-wit gestreept afzetlint.

Hoe doe jij het als kenniswerker

Een kenniswerker is iemand die met zijn kennis iets toevoegt aan een product of dienst. Zijn belangrijkste gereedschap is zijn hoofd.

Ben jij een kenniswerker, dan zal je waarschijnlijk vaak op een kantoor zitten of onderweg zijn naar locaties waarbij jij met jouw kennis iets kan toevoegen. Bijvoorbeeld een manager, advocaat of jurist, adviseur, architect of ander een dienstverlenend beroep.
Is jouw werk ook zo goed geregeld? Heb je jouw kantooromgeving op orde?

Ligt het referentiemateriaal onder handbereik? Is de taak die je moet uitvoeren helemaal helder?

Werkdruk beu?
Tem je werk met Professioneel Timemanagement op
10 juni . Meer weten?

Zoals het spreekwoord zegt: “Een goed begin is het halve werk.” Een goede voorbereiding helpt je net als bij de stratenmaker, bij het soepel en efficiënt uitvoeren van de taak of opdracht.

Voorbereidingen zijn belangrijk

Niet alleen jouw taak of opdracht moet ingepland worden. Ook aan de voorbereiding zal aandacht en tijd besteed moeten worden.

Je moet namelijk net als de stratenmaker zorgen dat het materiaal, in de vorm van referentiemateriaal, onder handbereik ligt.

Je gereedschap is je hoofd, dus bij een complexe taak zal deze helder moeten zijn om goed verbanden te kunnen leggen, creatief en innovatief te zijn. Weet zelf wanneer je optimaal functioneert. Is dat het begin van de dag of het einde van de dag?

Eerstvolgende Cursus Professioneel Timemanagement op

3 juni Eindhoven (bijna vol), 10 juni Amsterdam (bijna vol), 23 sep Rotterdam, 7 okt Utrecht, 8 nov Eindhoven, 11 nov Zwolle, 22 nov Amsterdam, etc.

Meer info Meer data, locaties en prijs Klantervaringen

"Onze trainingen zijn populair. Wil je mee doen met onze training, wacht dan niet te lang met inschrijven."

We hebben niet alle data gepubliceerd. Wil je ze allemaal, vraag ze dan aan met onderstaande knop.

Ik wil nu alle trainingsdata en locaties in mijn mailbox

Je omgeving betrekken

Er ontstaat een probleem als de stratenmaker geen duidelijke markering aanbrengt dat het werkgebied niet betreden mag worden.

Doet hij dit niet dan zullen er mensen over zijn voorbereide ondergrond lopen, waarna hij deze weer moet egaliseren. Dit is een ongewenste onderbreking van zijn werk. Ook jij, als kenniswerker, moet duidelijk aangeven dan je nu bezig bent met een complexe taak en dat anderen je nu even niet kunnen storen.

Jouw concentratie is de ondergrond voor je werk en bepaald de kwaliteit van het resultaat. Om na elke onderbreking steeds weer terug te komen in je concentratie, kost je veel tijd en energie.

Daarom is het verstandig om net als de stratenmaker, je omgeving op de hoogte te stellen dat je jezelf even afzondert van de rest, om een complexe taak zo efficiënt mogelijk te kunnen afronden.

Hoe onthoud je deze tip?

Ik weet dat hoe meer tips ik geef, hoe minder daarvan worden herinnerd. Daarom de ultieme tip om deze aanpak te onthouden: Denk aan de stratenmaker en hoe hij zijn werk organiseert. Je ziet dan zelf wel de overeenkomsten met je eigen werk.

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:

 1. Wil je zelf een Training Professioneel Timemanagement volgen?

  Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas” op 3 juni Eindhoven (bijna vol), 10 juni Amsterdam (bijna vol), 23 sep Rotterdam, etc. Er zijn nog meer data. Krijg ALLE data en locaties in je mailbox

 2. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en timemanagement uitdagingen?

  Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.

 3. Wil je met je team of afdeling productiever worden?

  Dan is onze in-company Training Professioneel Timemanagement geschikt.

 4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover?

  Vraag dan hier een offerte aan.

 5. Ga je graag zelf aan de slag?

  Dan is mijn Timemanagement eBook (tijdelijk gratis) zeker interessant voor jou.

Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

Wil je dit artikel gebruiken?

Lees eerst onze voorwaarden hiervoor.

(tip 23)