Hoe jij als een James Bond je takenlijst overwint (Tip 25)

Help, ik word overvallen door een urgente taak.

tip25jbJames Bond, codenaam 007, is een fictief personage gecreëerd in 1953 door de Britse schrijver Ian Fleming. Zijn boeken en films zijn meestal een succes. Reden hiervan weet ik niet exact. Maar ik heb daar wel een idee over. James Bond heeft een sterke focus op zijn doel. Meestal het uitschakelen van een schurk of een terroristische organisatie die zijn werkgever MI6, de Britse regering, Engeland of de wereld bedreigt. Deze focus zorgt dat de activiteiten die hij uitvoert gericht zijn om dit doel te realiseren.

De tegenslag.

Plotseling duikt er een onverwachte tegenstander op die de weg naar zijn doel probeert te blokkeren. Of er komt een onweerstaanbaar Bond-meisje in zijn vizier. In beide situaties reageert Bond instinctief op deze onverwacht situaties, handelt het af en gaat weer ontspannen verder richting zijn doel.

Wat we van Bond kunnen leren.

Waarom Bond door veel mensen als favoriete filmheld wordt gezien wordt veroorzaakt doordat ondanks de tegenslagen en (on)wenselijke interrupties, hij aan het einde van de film zijn doel heeft bereikt. Wil jij ook niet zo zijn? Zou het niet mooi zijn dat tijdens het uitvoeren van jouw project, je reageert op onverwachte zaken, dit met de juiste hoeveelheid inspanning afhandelt en dan weer verder gaat met ons pad richting de gewenste uitkomst van jouw project?

Word jij de 007 van je takenlijst?

De enige manier om ontspannen met onverwachte taken om te gaan, is zorgen dat je overzicht hebt over alles wat er op dat moment speelt. Niets is zo vervelend als te stoppen met je gekozen taak omdat er iets urgents en belangrijk langskomt, wat niet kan wachten.

Bijvoorbeeld een crisissituatie bij een familielid of belangrijke klant die belt met het verzoek hem direct met een urgent probleem te helpen. Iedereen zal deze onverwachte taak op zich nemen. Iemand die geen overzicht heeft over alles wat er speelt, zal na afhandeling van deze onverwachte urgente en belangrijke taak, zich afvragen hoe hij zich nu weer in de nesten heeft gewerkt. Want er zullen door de onderbreking, zich zeker personen gaan melden over de jouw toegezegde beloftes, die door deze onverwachte interruptie, gebroken zijn. Alleen weet je nog niet welke personen dit zullen zijn.

Het verschil met jou als je wel overzicht hebt over je werk, is dat je weet wat de onderbreking betekent voor de overige taken. Zodoende kun je proactief actie ondernemen zodat anderen jou niet op je nalatigheid hoeven te attenderen. Hierna kun je weer ontspannen je taken hervatten om je eerder gestelde doel te bereiken.

Als een steen in het water

tp25wtrSamengevat is de beste manier om op een onverwachte situatie te reageren als een steen die je in een stilstaand meertje gooit. Eerst zal het water reageren op de impact van de steen. Dit gebeurt met de juiste hoeveelheid actie. Hierna zal het water weer tot rust komen, alsof er niets is gebeurt. Alleen voor jou geldt dat de snelheid waarin je na de impact weer tot rust komt, de mate is van overzicht en controle van je werk, waardoor jij jouw voornemens de baas blijft.

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:
  1. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en time-management uitdagingen? Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.
  2. Wil je zelf een training timemanagement volgen? Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas”
  3. Wil je met je team of afdeling productiever worden? Dan is onze in-company training timemanagement geschikt.
  4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover? Vraag dan hier een offerte aan.
  5. Ga je graag zelf aan de slag? Dan is mijn GRATIS timemanagement eBook zeker interessant voor jou.
Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

 

Wil je dit artikel gebruiken?

Wil je dit artikel gebruiken op je eigen website, tijdschrift, nieuwsbrief of ander medium? Dat mag van mij na schriftelijke toestemming en als dit inclusief een bronvermelding is met een werkende link naar onze website www.eenhelderhoofd.nl met de tekst:
Geschreven door Eric van den Heuvel van Advies en begeleiding "Een HelderHoofd"
"Wij leveren nachtrust".
Ga naar www.EenHelderHoofd.nl voor nog meer slimmer werken tips.
 
Mocht je hier gebruik van willen maken dan ontvangen wij graag van jou de link naar de locatie waar je ons artikel hebt geplaatst. Indien de site of het medium waarop onze tekst geplaatst wordt niet strookt met onze normen en waarden, dan behouden wij het recht om de plaatsing te verbieden.