Kenniswerker of succesvol kenniswerker is een keuze

Kenniswerker of succesvol kenniswerker is een keuze

Herkenbaar het gevoel Druk-Druk-Druk?

Herken je:Verschuiven van taken naar volgende dagen?

Moeilijke prioriteit-keuzes, regelmatig tijd tekort, het overzicht kwijt?

Dan is dit artikel voor jou geschreven.

Wanneer ben je een kenniswerker

Een professional die voor zijn dagelijkse werk nauwelijks of geen spierkracht gebruikt, maar vooral luistert, observeert, beredeneert, adviseert en eventueel ontwerpt is een kenniswerker. Je voegt iets toe aan een dienst of product met jouw kennis en ervaring.

‘Time-management werkt niet’!

Regelmatig ontmoet ik tijdens mijn trainingen en voordrachten professionals die sceptisch staan tegenover time-management. Ze zetten hun agenda vol zetten met taken en onderkennen al snel dat hun planning niet haalbaar is.

Zeker als de hectiek om de hoek komt kijken. Ze acteren opgewonden, druk-druk-druk en lopen vast in de zelf gecreëerde frustratie.

Als ik vraag:” Verwacht jij dat het aantal drukke en hectische dagen in de toekomst gaat toe- of afnemen?” Dan is vaak het antwoord: “Ik hoop dat het gaat afnemen, maar ik ben bang dat ….. .”

‘Aandacht-management werkt’!

Eigenlijk is het woord time-management geen handige naam. Je kunt tijd niet managen. We hebben allemaal 24 uur in een dag. Je voegt er geen minuut aan toe, laat staan dat je tijd kunt opsparen voor een volgende keer.

De kunst zit hem in het adequaat verdelen van je aandacht in de tijd die je ter beschikking staat. Time-management zo bekeken is aandacht-management. Het optimaal managen van aandacht voor zaken in een beperkte tijd maakt het verschil tussen succesvolle en niet succesvolle kenniswerkers.

De succesvolle aanpak

Een succesvolle kenniswerker zorgt dat alles wat aandacht nodig heeft op zijn vizier blijft. Wil jij ook succesvol zijn, bekijk dan eens de volgende uitgangspunten:

 • Je brein is niet geschikt voor het managen van details. Gebruik je brein waar het goed in is. Zoals problemen oplossen en creatieve en innovatieve producten of diensten bedenken.
 • Er is één plek waar je taken verzamelt. Voorkom dat alle herinneringen aan nog af te werken taken verspreid liggen in stapels, lades en diverse lijstjes op verschillende plaatsen. Zo houd je overzicht over de hoeveelheid werk.
 • Splits taken naar belangrijkheid en urgentie. Doe dat op basis van:
  • A kritieke taken die je vandaag moet doen;
  • B niet kritieke taken die je deze week kunt doen;
  • C taken die uitgesteld kunnen worden tot volgende week of later.

  Beoordeel A en B taken dagelijks, C taken wekelijks. Noteer je taken als beschrijving van de gewenste uitkomst. Dus niet “Nieuwsbrief” maar “De nieuwsbrief is verzonden”. Deze truc helpt je brein om snel de acties te bedenken die nodig zijn om van de huidige situatie naar de gewenste situatie te komen.

 • Een taak is de eerst volgende stap om de gewenste uitkomst te realiseren. Dus niet “Nieuwsbrief maken. en verzenden”, maar ‘Brainstormen met marketing over het onderwerp van de nieuwsbrief”. Of “E-mailadressen bijwerken in mailplatform’.

Het geheim: een slimme planning

Heb je regelmatig onverwachte taken of hectische dagen, plan dan niet al te veel taken tussen je afspraken. Frustratie en het druk-druk-druk gevoel hoef je nu eenmaal niet zelf te creëren.

Zorg dat je week maar deels is gevuld met afspraken en vergaderingen. Het is nu eenmaal handig tijd vrij te hebben om zaken voor te bereiden, af te werken en tussendoor je werk te doen. Reserveer en blokkeer in je agenda wekelijks tijd om tussen je afspraken werkzaamheden te doen.

Koppel niet meteen taken aan deze geblokkeerde tijd. Doe dat aan het begin van je dag of aan het einde tijdens je voorbereiding voor de komende dag. Je voorkomt het frequent verschuiven van taken, je agenda blijft overzichtelijk, je hoofd helder.

Want voor het continue schuiven met taken heb jij het eigenlijk toch te druk.

Vind je dit artikel interessant?

Anderen die dat ook vinden, bekeken ook de volgende artikelen:

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:

 1. Wil je zelf een Training Professioneel Timemanagement volgen?

  Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas” op 9 aug Rotterdam, 6 sep ONLINE LIVE, 8 sep Utrecht, etc. Er zijn nog meer data. Krijg ALLE data en locaties in je mailbox

 2. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en timemanagement uitdagingen?

  Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.

 3. Wil je met je team of afdeling productiever worden?

  Dan is onze in-company Training Professioneel Timemanagement geschikt.

 4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover?

  Vraag dan hier een offerte aan.

 5. Ga je graag zelf aan de slag?

  Dan is mijn Timemanagement eBook (tijdelijk gratis) zeker interessant voor jou.

Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

Eerst volgende Cursus Professioneel Timemanagement op

9 aug Rotterdam, 6 sep ONLINE LIVE, 8 sep Utrecht, 13 sep Eindhoven, 20 sep Amsterdam, 27 sep Zwolle, 29 sep Rotterdam, etc.

Meer info Meer data, locaties en prijs Klantervaringen

"Onze trainingen zijn populair. Wil je mee doen met onze training, wacht dan niet te lang met inschrijven."

We hebben niet alle data gepubliceerd. Wil je ze allemaal, vraag ze dan aan met onderstaande knop.

Ik wil nu alle trainingsdata en locaties in mijn mailbox
Geen training in de buurt? Volg ONLINE LIVE onze training.
Via onze Online Live videotool volg je de Training Professioneel Timemanagement. Zo leer je ook tijdens het thuiswerken je planningsvaardigheden verbeteren.

 

Wil je dit artikel gebruiken?

Lees eerst onze voorwaarden hiervoor.

tip 60