Vijf manieren om nog productiever te worden (tip 58)

Zou jij graag nog slimmer werken en productiever willen zijn?

Bij jij productiever en kun jij slimmer werken?Herken je aan het einde van de dag het gevoel dat je wel hard gewerkt hebt maar niet gedaan hebt wat je eigenlijk had willen doen?

Gebeurt het wel eens dat je met de ene klus bezig bent terwijl er een aantal andere klussen nog door je hoofd schieten?

Waarschijnlijk ben je dan wel druk geweest, maar deels productief.

Het verschil tussen druk en productief

Soms word je geleefd door de waan van de dag. Je springt van de ene naar de andere taak.

Of je doet zelfs een aantal taken tegelijkertijd. Het zijn dan wel kleine klussen maar je hebt het gevoel dat je wel goed bezig bent.

Behalve aan het einde van de dag, waarbij je weer die belangrijke klus niet hebt gedaan, omdat er 100 andere zaken vandaag op je pad kwamen.

Productiviteit heeft niets te maken hoe druk je bent, maar in welke mate je verder komt in het bereiken van je doelen.


Dat kunnen doelen zijn op korte, middellange of lange termijn. Maar in ieder geval doelen waar je op een eerder moment over hebt nagedacht.

Dit zijn meestal activiteiten die niet urgent zijn maar wel belangrijk.

Hieronder een aantal manieren waarmee je je eigen productiviteit kan verhogen.

Manier 1 Waardevolle eerste 5 minuten

Start de dag met 5 minuten nadenken waar je vandaag tijd aan wil besteden. Laat hiervoor eens je lange termijn doelen de revue passeren. Nu kan je misschien een gekozen doel vandaag niet bereiken, maar je kunt wel alvast een stapje zetten richting het gewenste resultaat.

Manier 2 Doe maar één taak tegelijkertijd

Ook al is het verleidelijk om tijdens je klus andere simpele taken er bij te doen. Zoals even je mail checken, snel een telefoontje doen of een praatje maken met een voorbijganger. Toch moet je na zo’n kleine interruptie weer focussen op waar je mee bezig was. Het hoge niveau van focus waar je uit bent gekomen bereik je pas weer naar een aantal minuten. Naast tijd kost dit ook kostbare mentale energie.

Manier 3 Stop verlies van zoektijd

Wil je net beginnen aan een wat groter project, ben je eerst een half uur aan het zoeken. Hoe vaak komt het bij jou voor dat je in de loop van de tijd informatie hebt verzameld die je nuttig lijkt. Maar waar heb je dat allemaal gelaten?

Ben je van het analoge tijdperk dan houd je er misschien van om informatie op papier te bewaren. Zorg dan voor een eenduidige locatie waar je dit opslaat.

Bijvoorbeeld een schoenendoos, een ordner of een hangmap, maar allemaal voorzien van een eenduidig label over wat je erin bewaart.

Ben je iemand die graag informatie in digitale vorm bewaard, maak dan een map aan op een voor jou bekende locatie op je computer of het netwerk. Geeft deze map een duidelijke naam. Bijvoorbeeld “Marketingplan 2015 – 2017”. Meestal maak ik in die map een document aan met links naar internet met interessante informatie die van toepassing kan zijn voor het project.

Ook schrijf ik in dit zelfde document waar ik fysieke informatie kan vinden.

Bijvoorbeeld een hoofdstuk dat je kunt vinden in een boek of een fysieke locatie waar je andere informatie staat.

Zo combineer ik eenvoudig digitale en fysieke informatie op 1 plek.

Manier 4 Zet digitale waarschuwingen en bliepjes uit

Zit je net lekker in je flow, zie je rechtsonder in je scherm weer zo’n popup of envelopje komen. Toch maar even snel kijken wie er weer een leuk of interessant berichtje voor jou heeft.

En toch is het in vele gevallen weer iets onnozels of onplezierigs. Ben je toch weer uit je concentratie.

Dus zet eerst al die piepjes en pingels eens uit voordat je met die klus begint waar jezelf op moet concentreren.

Manier 5 Houd de beloftes van anderen in de gaten

Start je net met die ene uitgebreide klus, kom je er al na 5 minuten achter dat je nog cruciale input mist.

Die zou je vorige week toch krijgen? Zorg daarom dat je alle toezeggingen aan jou op je netvlies blijven staan.

De eenvoudigste manier is om deze toezeggingen op te schrijven of de mailtjes te bewaren in een aparte “Wachten op”-map. Kijk deze toezeggingen minimaal 1 maal per week in, dan kun je voortaan eerder iemand porren of mailen als de toegezegde deadline niet gehaald is.

Wil je meer tips over slimmer werken en hoe jij nog productiever kan worden? Lees dan mijn andere  slimmer werken inspiratiestips om mijn website. Wil je heel snel de vaardigheden van slimmer werken en productiever werken onder de knie krijgen, volg dan onze open training “Je voornemens de Baas”.

Vind je dit artikel interessant?

Anderen die dat ook vinden, bekeken ook de volgende artikelen:

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:
  1. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en time-management uitdagingen? Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.
  2. Wil je zelf een training timemanagement volgen? Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas”
  3. Wil je met je team of afdeling productiever worden? Dan is onze in-company training timemanagement geschikt.
  4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover? Vraag dan hier een offerte aan.
  5. Ga je graag zelf aan de slag? Dan is mijn GRATIS timemanagement eBook zeker interessant voor jou.
Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

 

Wil je dit artikel gebruiken?

Wil je dit artikel gebruiken op je eigen website, tijdschrift, nieuwsbrief of ander medium? Dat mag van mij na schriftelijke toestemming en als dit inclusief een bronvermelding is met een werkende link naar onze website www.eenhelderhoofd.nl met de tekst:
Geschreven door Eric van den Heuvel van Advies en begeleiding "Een HelderHoofd"
"Wij leveren nachtrust".
Ga naar www.EenHelderHoofd.nl voor nog meer slimmer werken tips.
 
Mocht je hier gebruik van willen maken dan ontvangen wij graag van jou de link naar de locatie waar je ons artikel hebt geplaatst. Indien de site of het medium waarop onze tekst geplaatst wordt niet strookt met onze normen en waarden, dan behouden wij het recht om de plaatsing te verbieden.