Tip 38: Een takenlijst die jou wel rust geeft

Herken je de als maar langer worden takenlijstjes?

Je komt weer eens in een drukke periode en ziet door de bomen het bos niet meer. Wat doe je dan?

Je pakt een stuk papier en schrijft alles op wat in je opkomt dat je nog moet doen.

Dit geeft rust. In je enthousiasme van het goede gevoel, wordt de takenlijst als maar langer en langer.

Er komt meer bij dan er af gaat. En weer heb je het gevoel dat het boven je hoofd gaat groeien.


Hoe houd je de lijst concreet

Het valt je op dat taken al verschillende weken op je takenlijst blijven staan. De reden hiervan is dat de beschrijving van de taak niet een concreet uitvoerbare taak beschrijft. Er staat iets wolligs zoals: “Budget” of “Reclamecampagne”. Elke week denk je dat er binnenkort tijd is om er aan te beginnen.

Hoe meer wollige omschrijvingen je op de takenlijst ziet staan, hoe minder je nog naar de lijst wil kijken. Wat kun je daar tegen doen?

De eerste klap, is …

Wolligheid zal je niet helpen. Met andere woorden, schrijf eens achter de wollige term, wat je als eerste stap moet doen.

Zoals je het aan iemand anders uitlegt. Bijvoorbeeld “Budget / Opvragen actuele cijfers vorig jaar bij administratie”. Of “Reclamecampagne / Bellen met reclamebureau voor afspraak”.

Kijk nu is het eenvoudig om de eerst volgende stap uit te voeren. Dit komt omdat je het concreet hebt gemaakt.

Zo blijf je in de flow

Als je de concrete stap daadwerkelijk hebt uitgevoerd, verzin je meteen de volgende concrete stap en zet je die op je takenlijst.

Bijvoorbeeld “Budget / Opzoeken inflatiecijfer afgelopen jaar bij CBS.nl”. Geweldig, deze taak staat klaar voor het moment dat je weer achter je computer zit. Het project blijft zo stapje voor stapje dichterbij het gewenste resultaat komen. Voor je het weet is het budgetrapport geschreven.

Doe je dit met al je projecten, dan kun je meerdere projecten tegelijkertijd managen. Je wordt zo een echte kenniswerker atleet.

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:
  1. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en time-management uitdagingen? Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.
  2. Wil je zelf een training timemanagement volgen? Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas”
  3. Wil je met je team of afdeling productiever worden? Dan is onze in-company training timemanagement geschikt.
  4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover? Vraag dan hier een offerte aan.
  5. Ga je graag zelf aan de slag? Dan is mijn GRATIS timemanagement eBook zeker interessant voor jou.
Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

 

Wil je dit artikel gebruiken?

Wil je dit artikel gebruiken op je eigen website, tijdschrift, nieuwsbrief of ander medium? Dat mag van mij na schriftelijke toestemming en als dit inclusief een bronvermelding is met een werkende link naar onze website www.eenhelderhoofd.nl met de tekst:
Geschreven door Eric van den Heuvel van Advies en begeleiding "Een HelderHoofd"
"Wij leveren nachtrust".
Ga naar www.EenHelderHoofd.nl voor nog meer slimmer werken tips.
 
Mocht je hier gebruik van willen maken dan ontvangen wij graag van jou de link naar de locatie waar je ons artikel hebt geplaatst. Indien de site of het medium waarop onze tekst geplaatst wordt niet strookt met onze normen en waarden, dan behouden wij het recht om de plaatsing te verbieden.