Slim werken en creatief werken horen bij elkaar

Slim werken en creatief werken hoe doe je dat

Uitdagingen bij slim en creatief werken

Hoe kom ik tijdens het werken met al mijn kennis tot een oplossing die creatief is?
Ik wil creatief zijn, maar door de waan van de dag lukt dat niet.
Kan ik naast efficiënt werken ook creatief zijn?

Slim en creatief werken is een professionele competentie. Dit kan alleen als je afstand kan nemen van al die taken die op je bordje liggen. Met afstand nemen bedoel ik dat je hoofd niet vol zit met al die dingen die jou bezighouden. Maar bedoel ik slim omgaan en werken met die dagelijkse tsunami van informatie en verzoeken. Want met slim werken is de kans veel groter dat je creatief werken kan ervaren.

De kenniswerker die slim en creatief is

creatief-breinEen kenniswerker is iemand die zijn werk verricht met zijn brein. Zijn hoofd is zijn belangrijkste productiemiddel. Ben jij een kenniswerker dan adviseer, rapporteer, organiseer, ontwerp, ontwikkel je of geef je leiding. Jouw gereedschap bestaat naast je brein, vaak uit een computer, tablet of smartphone. Je overlegt en denkt veel. Maar als je continue op elke onderbreking reageert vind je nooit tijd om creatieve oplossingen te verzinnen. Terwijl creatief zijn wel onderdeel is van je werk omdat je jouw kennis combineert met de uitdagingen die je tijdens het werk tegenkomt.

Voordelen van slim en creatief werken

Hoe stop je de waan van de dag, zodat jij ook creatieve oplossingen vindt en innovatief kan zijn in je werk? Door slimmer met al je open eindjes, taken en professioneel corvee om te gaan ontstaat er weer mentale ruimte. Daardoor kun je beter complexe zaken overzien en zal je brein creatieve ideeën en oplossingen creëren. Voordeel hierbij is dat je efficiënter en effectiever gaat werken in plaats van langer en harder. Dit leer je tijdens onze training “Je voornemens de Baas”.

Altijd druk? Volg onze
Training Timemanagement

Hoe vergroot je de creativiteit tijdens het werken

creatieve kenniswerkerJe wordt niet creatief maar je bent creatief. Je brein krijgt dagelijkse vele creatieve gedachten. Veel van deze gedachten worden door je eigen aannames en overtuigingen weg geredeneerd. Alleen als je dit wegredeneren tijdelijk vermindert of uitschakelt, kunnen er mooie creatieve ideeën en oplossingen ontstaan. Afhankelijk of de vraagstukken met techniek, productontwikkeling of communicatie te maken hebben zijn er verschillende methodes om creativiteit te laten ontstaan. Zoals:

 • Brainstormen
 • De Denkhoeden van De Bono
 • Associatie technieken
 • Divergeren en Convergeren
 • Creatiespiraal
 • Random Word Stimuluation
 • Mix matrix
 • Waardenmethode
 • Conceptueel Denken
 • Creative problem solving
 • Mindmapping

Eigenlijk komen ze er allemaal op neer dat je Out of the Box gaat denken en jezelf slim vragen gaat stellen. Voorwaarde is wel dat je mentale ruimte ervaart, die vanzelf ontstaat als je ook gaat slim werken. Een goede hulp hierbij is onze training timemanagement.

John Cleese over hoe je creativiteit ervaart

Video: John Cleese Over Creativiteit NPO College Tour 2014 (1 min. 53)

Hoe wordt je creatief.

Volgens John Cleese in College Tour in 2015 is het belangrijk dat je in een speelse, ontspannen gemoedstoestand komt. Ontspanning is het belangrijkste. Als je ontspannen bent hoor je wat het onbewuste je influistert.

Er is nu zo weinig creativiteit, omdat niemand nog rust krijgt. De telefoon gaat of piept een keert of er komt weer een e-mail binnen. Dat is vreselijke schadelijk voor je creativiteit. Onderbrekingen en stress doden elke creativiteit.

Hoe dan wel. Kijk naar de oplossing die John Cleese geeft tijdens zijn interview door Twan Huys in College Tour van 25 december 2015.

Wil je meer informatie?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten? Dan heb ik 5 opties voor je:
 1. Wil je hulp en aandacht voor jouw concrete zelf- en time-management uitdagingen? Dan heb ik speciaal voor jou een 1 op 1 begeleidingstraject. We gaan dan samen aan de slag en je krijgt maximaal maatwerk voor jouw persoonlijke uitdagingen.
 2. Wil je zelf een training timemanagement volgen? Schrijf je dan in voor onze populaire open training “Je voornemens de Baas”
 3. Wil je met je team of afdeling productiever worden? Dan is onze in-company training timemanagement geschikt.
 4. Wil je met een grote groep een inspirerende lezing of workshop hierover? Vraag dan hier een offerte aan.
 5. Ga je graag zelf aan de slag? Dan is mijn GRATIS timemanagement eBook zeker interessant voor jou.
Kun je niet kiezen of wil je overleggen wat voor jou het meest passend is? Bel mij (Eric) dan op telefoon 073-6 232 804 of stuur mij een bericht, voor een gratis en vrijblijvend advies.

 

Wil je dit artikel gebruiken?

Wil je dit artikel gebruiken op je eigen website, tijdschrift, nieuwsbrief of ander medium? Dat mag van mij na schriftelijke toestemming en als dit inclusief een bronvermelding is met een werkende link naar onze website www.eenhelderhoofd.nl met de tekst:
Geschreven door Eric van den Heuvel van Advies en begeleiding "Een HelderHoofd"
"Wij leveren nachtrust".
Ga naar www.EenHelderHoofd.nl voor nog meer slimmer werken tips.
 
Mocht je hier gebruik van willen maken dan ontvangen wij graag van jou de link naar de locatie waar je ons artikel hebt geplaatst. Indien de site of het medium waarop onze tekst geplaatst wordt niet strookt met onze normen en waarden, dan behouden wij het recht om de plaatsing te verbieden.

Bronnen:
Journal of Business Venturing Volume 32, Issue 1, January 2017, Pages 90–106
The Prominence of Affect in Creativity: Expanding the Conception of Creativity in Mathematical Problem Solving
Csikszentmihalyi, Mihaly. “16 Implications of a Systems Perspective for the Study of Creativity.” Handbook of creativity 313 (1999).